Voegwerk
Het voegwerk in metselwerk te herstellen. Het voegwerk in metselwerk herstellen is niet alleen belangrijk voor het aanzicht van de gevel maar het bepaalt ook in grote mate de duurzaamheid ervan. Scheuren en barsten in het voegwerk kunnen leiden tot vochtoverlast maar ook andere problemen kunnen erdoor optreden. Nederland is een van de weinige landen waar de metselmortel doorgaans niet direct wordt afgewerkt (doorstrijkwerk), maar het metselwerk achteraf wordt gevoegd.
Voor een belangrijk deel wordt de duurzaamheid van de gevel door de kwaliteit van de voegen bepaald. Duurzaam voegwerk vereist een goed evenwicht tussen esthetische eisen en technische kwaliteit. De toegepaste voegmortels en de gehanteerde werkwijze zijn daarbij belangrijke variabelen.
Wanneer voegherstel?
Om vochtdoorslag, lekkage, mosgroei te voorkomen of om esthetische redenen is het nodig het voegwerk in metselwerk te herstellen. Voeghardheid is een zeer bruikbare maatstaf voor de technische kwaliteit van voegen. Blijkt deze onvoldoende te zijn, dan zal (een deel van) de voeg moeten worden uitgehakt en opnieuw gevoegd. De kwaliteit van de voeg wordt onder andere negatief beïnvloed door veroudering, chemische aantasting en vocht.
Veroudering
Naarmate de voegen verouderen gaat de kwaliteit achteruit. Indien er vocht doorslag e.d. plaatsvindt, ligt de oorzaak veelal bij verouderd of onjuist voegwerk. Daarbij moet bedacht worden dat de voegen vaak poreuzer zijn dan de gebruikte stenen.
Chemische aantasting
Al bij de samenstelling van de mortel rekening dient rekening te worden gehouden met de omgeving en eventuele belasting van het voegwerk door chloriden, zouten, zwaveloxiden, stikstofoxiden en ammoniak.
Zure regen is een grote bedreiging voor voegwerk omdat zure regen het bindmiddel van de mortel oplost.
Vocht
Bindmiddelarme mortels met een hoge poreusheid zijn extra gevoelig voor mosgroei in vochtige milieus, door mosgroei kan zwak voegwerk al binnen een jaar geheel verzanden.
Om een goede weerstand tegen zure regen en vocht te krijgen is het belangrijk een juiste mortelsamenstelling en een dichte verwerking van de mortel in combinatie met hydrofoberen ( impregneren ) te verkrijgen.
Verwijderen oud voegwerk
Verwijderen van voegwerk gebeurd meestal met slijpen of hakken. Daarbij is het van belang dat voldoende diepte bereikt wordt in de voeg. Vervolgens wordt de voeg gereinigd, ook om het stof van het hakken te verwijderen.
Het type reiniging hangt overigens af van de wensen van de opdrachtgever en het materiaal (zie ook gevelreiniging).
Eisen bij nieuw voegwerk
Als u opnieuw gaat voegen dient eerst de vereiste voeghardheidsklasse bepaald te worden, om latere aantasting van voegwerk te vertragen of te voorkomen.
De minimaal benodigde voeghardheidsklasse is afhankelijk van de toepassing. Ook de breedte van de voeg is van belang.